KONTAKT: +381 69 423 2 081 |

Dr Dimitrijević | FIT TRUDNICA | NOVOSTI

TRUDNOĆA I ODLAZAK NA MORE

Naši lekari Vama na usluzi za sve vrste saveta i konultacija u vezi perioda trudnoće, vrste putovanja i saveta za najbolju zdravstvenu brigu na moru.

TRUDNOĆA I ODLAZAK NA MORE

Naši lekari Vama na usluzi za sve vrste saveta i konultacija u vezi perioda trudnoće, vrste putovanja i saveta za najbolju zdravstvenu brigu na moru.

Bilo da se radi o izletu na plažu ili kratkom odmoru za preko potrebnu pauzu, najbolje je da budete spremni kada putujete tokom trudnoće

abstract-poster-woman-face-in-one-continuous-line-drawing-style-beauty-salon-or-fashion-print-minimalist-concept-hand-drawn-line-art-isolated-on-white-background-vector-sketch-illustra

LETOVANJE I TRUDNOĆA

Pošto je leto pred vratima, možda ćete biti spremni da putujete dok sunce sija i vreme je toplo. Bilo da se radi o izletu na plažu ili kratkom odmoru za preko potrebnu pauzu, najbolje je da budete spremni kada putujete tokom trudnoće. Ovo je posebno tačno tokom toplijih meseci. Postavljanje vašeg zdravlja, udobnosti i bezbednosti vašim glavnim prioritetima omogućiće vam da uživate u odmoru i da ostanete bezbedni. Koristeći ovaj vodič, moći ćete da se opustite na letnjem putovanju bez brige.

1. Posavetujte se sa svojim lekarom o putovanjima tokom trudnoće

Putovanje tokom trudnoće, posebno letenje, može predstavljati rizik za vas i vašu bebu, posebno ako ste već u velikom riziku od problema tokom trudnoće. Pre nego što napravite planove, sastanite se sa svojim lekarom da biste razgovarali o svim rizicima. Nakon toga, planirajte šta će učiniti vaše putovanje sigurnim i udobnim.

2. Pametno birajte datume i odredište

Kada planirate letnji odmor, planiranje datuma i pažljivo biranje destinacije je ključ za putovanje sa niskim rizikom. Najbolje je da lokacije budu lokalne, na udaljenosti od vožnje. Međutim, za one koji biraju međunarodne destinacije ili smatraju da je vožnja previše naporna ili skupa, pažljivo odredite vreme putovanja:

U vašem prvom tromesečju, rizik od pobačaja je visok i veća je verovatnoća da ćete se suočiti sa opštim problemima koji prate ranu trudnoću, kao što su mučnina ili jutarnja mučnina, koja se može pogoršati putovanjem na velike udaljenosti. Vaš lekar može savetovati da ne putuje tokom prvog tromesečja.

Drugo tromesečje, tačnije između 20-30 nedelja, je najbolje ili barem minimalan rizik za putovanja na duže udaljenosti i avionom. Manje je verovatno da ćete se nositi sa jutarnjom mučninom ili drugim neprijatnostima povezanim sa prvim ili trećim trimestrom trudnoće.

Većina medicinskih stručnjaka savetuje da ne putuju nakon 36. nedelje trudnoće (i trećeg trimestra uopšte).

Kada birate destinaciju, uverite se da ćete imati pristup medicinskoj nezi i da je vaš smeštaj pogodan za trudnoću.

3. Putni prevoz tokom trudnoće

Jedna od glavnih stvari koje treba uzeti u obzir kada planirate letnje putovanje je kako ćete tamo stići. Kada birate, najbolje je imati na umu svoja ograničenja i udobnost i razgovarati sa svojim doktorom o tome koja bi najbolja opcija mogla biti za vas.

Auto/Automobil

Najbolji način prevoza za putovanje tokom trudnoće je vožnja. Kao najbezbednija i najmanje zahtevna opcija, vožnja smanjuje stres i nudi pouzdan način putovanja.

Međutim, postoje neke stvari koje treba imati na umu ako razmišljate o vožnji:

Vreme vožnje treba da bude ograničeno na šest sati dnevno, uključujući dosta pauza za istezanje i korišćenje toaleta.

Dok vozite, nosite kremu za sunčanje. Ako vozite tokom dana, trebalo bi da nosite kremu za sunčanje na bilo kojoj izloženoj koži. Trudnoća čini kožu izuzetno osetljivom i sklonijom oštećenju ili šteti od sunca.

Držite hidrataciju. Čak i ako putujete samo nekoliko sati daleko, automobil bi trebalo da bude opskrbljen sa puno vode i grickalica kako biste ostali hidrirani i zadržali energiju.

Trudnoća može pogoršati mučninu u automobilu tokom putovanja, pa razgovarajte sa svojim lekarom o bezbednim lekovima protiv mučnine pre nego što krenete.

Kada vežete pojas, postavite ga ispod stomaka, uz kukove. Ovo je najsigurniji položaj, a ako vozite, uverite se da je volan najmanje deset inča od vaše grudne kosti.

AVIONSKI PREVOZ

Putovanje avionom se generalno smatra bezbednim u prvom i drugom tromesečju, ali se i dalje smatra rizičnim, a putovanje u trećem tromesečju se u velikoj meri obeshrabruje zbog povećanog rizika od prevremenog porođaja ili drugih problema. Ako planirate da letite, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste bili sigurni i udobni pre, tokom i posle leta:

Prvo i najvažnije, nemojte podizati težak prtljag. Najsigurnije je da vam vaš saputnik ili drugi putnik ili zaposleni na aerodromu pomognu da podignete prtljag na ili sa pokretne trake.

Pre nego što odlučite, proverite politiku avio-kompanije u vezi sa trudnicama. Neke avio-kompanije mogu imati smernice ili ograničenja za dozvoljavanje trudnicama da putuju kako bi osigurale njihovo zdravlje i bezbednost. Za svaki slučaj, ponesite dokumentaciju od svog doktora o terminu porođaja.

Uzmite sedište pored prolaza kako biste bili sigurni da možete udobno doći do kupatila i protegnuti se i šetati okolo.

4. Priprema za putovanje tokom trudnoće

Nažalost, trudnoća može doneti mnoge neočekivane tegobe, posebno tokom vrelih letnjih meseci. Da biste to isplanirali i osigurali da uživate u svom odmoru što je više moguće, najbolje je da budete spremni unapred i pripremite se za sve moguće probleme na koje možete naići.

Spakujte prostrane, udobne cipele: Oticanje stopala može biti pogoršano vrućinom ili prekomernim radom, a neke sandale mogu postati neudobne ili uske ili uzrokovati znojenje ili bol u nogama. Da biste to sprečili, pokušajte da spakujete nekoliko pari prostranih, ultra udobnih cipela u koje ste sigurni da možete da uđete.

Spakujte puno krema za sunčanje i dezodoransa. Vaša koža je posebno osetljiva tokom trudnoće, a vaš metabolizam radi prekovremeno. Zaštita vaše kože i prilagođavanje napora vašeg tela da vas rashladi je najbolji način da budete bezbedni i bezbrižni.

Najnovije vesti

OOO
Rejuvenacija vagine
REJUVENACIJA VAGINE Lasersko podmlađivanje se pokazalo efikasnim i bezbednim u lečenju problematičnih...
Endometriosis_G_1279332388-scaled
ENDOMETRIOZA
ENDOMETRIOZA Endometrioza i adenomioza česti su uzroci koji pacijenkinje u najaktivnijem reproduktivnom ...
polipi-na-materici-uklanjanje
Endometrijalni polipi
POLIPI U MATERICI Polipi su često uzročnici nejasnih krvarenja van menstralnih ciklusa kao i  krvarenja...
126610867-the-concept-of-care-and-support-the-health-of-the-uterus-
Uzroci bola u maloj karlici
BOL U MALOJ KARLICI…? Bol u amaloj karlici često dijagnostički je izazov za multidisciplinarni...
6555ca0dbf6078d4cfdd
Trudnoća i more
TRUDNOĆA I ODLAZAK NA MORE Naši lekari Vama na usluzi za sve vrste saveta i konultacija u vezi perioda...
trudnoca-nedelja-14-copy
Trudnoća po nedeljama - 1 do 4. nedelje trudnoće
TRUDNOĆA PO NEDELJAMA OD 1 – 8. NEDELJE Bol u amaloj karlici često dijagnostički je izazov za multidisciplinarni...
HERO 1
Miomi u materici
MIOMI U MATERICI – fibroidi Fibroidi materice su nekancerozne izrasline materice koje se često...
muski-sterilitet-uzroci-i-resnja
Alarm: Beba ne dolazi? Problemi sa začećem
ALARM – BEBA NE DOLAZI…? Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit...
images
Insulinska rezistencija
infertility-feature
Psihološke nedoumice steriliteta

VAŽNI SAVETI

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Accordion Content
Facebook
Twitter
LinkedIn

CENOVNIK DMEDICA

CENOVNIK ZA LEKARSKU ORDINACIJU ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO DMEDICA je u izradi. 

Molimo Vas da nas, u međuvremenu, kontaktirate na:

Telefone:

  • +381 69 423 2 081
  • +381 11 4232081

ili napišete email upit za cene traženih usluga na ordinacija@dmedica.rs 

HVALA VAM NA POVERENJU!

DMEDICA U NAJBOLJOJ SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA!

ZAKAŽITE PREGLED

BRZI LINKOVI

CENOVNIK DMEDICA

CENOVNIK ZA LEKARSKU ORDINACIJU ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO DMEDICA je u izradi. 

Molimo Vas da nas, u međuvremenu, kontaktirate na telefone:

  • +381 69 423 2 081
  • +381 11 4232081

ili napišete email upit za cene traženih usluga na ordinacija@dmedica.rs 

HVALA VAM NA POVERENJU!

DMEDICA U NAJBOLJOJ SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA!