KONTAKT: +381 69 423 2 081 |

Dr Dimitrijević | FIT TRUDNICA | NOVOSTI

MIOMI U MATERICI - fibroidi

Fibroidi materice su nekancerozne izrasline materice koje se često pojavljuju tokom godina rađanja i najaktivnijeg reproduktivnog perioda. 

MIOMI U MATERICI -
fibroidi

Fibroidi materice su nekancerozne izrasline materice koje se često pojavljuju tokom godina rađanja i najaktivnijeg reproduktivnog perioda. 

Fibroidi materice su nekancerozne izrasline materice koje se često pojavljuju tokom godina rađanja. Takođe se nazivaju lejomiomi ili miomi, fibroidi materice nisu povezani sa povećanim rizikom od raka materice i skoro se nikada ne razvijaju u rak.

DMEDICA MIOMI

šta su miomi materice?

Fibroidi materice su nekancerozne izrasline materice koje se često pojavljuju tokom godina rađanja. Takođe se nazivaju lejomiomi ili miomi, fibroidi materice nisu povezani sa povećanim rizikom od raka materice i skoro se nikada ne razvijaju u rak. U poreklu svoje strukture oni potiču iz mišićne strukture materice i predstavljaju mišćne benigne tumore. 

Fibroidi se kreću po veličini od mikro mioma, koje ljudsko oko ne može otkriti, do glomaznih masa koje mogu izobličiti i uvećati matericu. Možete imati jedan fibroid ili više njih. U ekstremnim slučajevima, višestruki fibroidi mogu toliko proširiti matericu da dosegne grudni koš i mogu dodati težinu.

Mnoge žene imaju fibroide materice negde tokom svog života. Ali možda ne znate da imate fibroide materice jer često ne izazivaju simptome. Vaš lekar može slučajno otkriti fibroide tokom pregleda karlice ili prenatalnog ultrazvuka.

Fibroidi mogu biti veoma različiti po veličini, obliku i lokaciji. Mogu se pojaviti u vašoj materici, zidu materice ili na njenoj površini. Takođe se mogu pričvrstiti za vašu matericu strukturom nalik stabljici ili grozdu.

SIMPOTOMI I DIJAGNOSTIKA:

Ako imate simptome fibroida materice, vaš ginekolog u DMEDICA ordinaciji preporučiće sledeće procedure: 

Ultrazvuk. Ako je potrebna potvrda. Savremeni ultrazvučni aparati DMEDICA daju vrlo preciznu sliku vaše materice kako bi lekar potvrdio dijagnozu i mapirao i izmerio fibroide.

Sledeće što bi ginekolog mogao predložiti moglo bi biti laparoskopija kojom stiče uvid u kompletnu sliku svoh organa male karlice i spolja ne samo unutrašnje stanje organa male karlice posmatrajući ih kroz trbušnu duplju, čime se može dijagnostikovati endometrioza ili problem sa jajovodima ili jajnicima.

Dijagnoza hroničnog pelvičnog bola nije nimalo laka. U nejasnim slučajevima potreb¬no je konsultovati lekare drugih specijalnosti, pre svega urologe, gastroenterologe, reumatologe, neurologe i ortopede.

UZROCI POJAVE MIOMA:

Stručnjaci još uvek ne znaju sa sigurnošću šta je tačno uzrok pojave miome, ali statistika daje već sasvim dovoljno odgovora:  

 • Hormoni. Estrogen i progesteron su hormoni koji čine da se sluznica vaše materice zgusne svakog meseca tokom menstruacije. Takođe izgleda da utiču na rast fibroida. Kada se proizvodnja hormona usporava tokom menopauze, fibroidi se obično smanjuju.

 • Genetika. Nauka dokazuje veliki uticaj genetskog nasleđa kao genetske razlike između fibroida i normalnih ćelija u materici.

 • Drugi faktori rasta. Supstance u vašem telu koje pomažu u održavanju tkiva, kao što je faktor rasta sličan insulinu, mogu igrati ulogu u rastu fibroida.
 • Ekstracelularni matriks (ECM). ECM čini da se vaše ćelije drže zajedno. Fibroidi imaju više ECM nego normalne ćelije, što ih čini fibroznim. ECM takođe zadržava faktore rasta u sebi i izaziva promene ćelija

Faktori koji utiču na pojavu:

Izazivači Mioma metrice:

 • Starosna dob
 • Rana pojava menstruacije
 • Upotreba kontracepcije
 • Nedostatak vitamina D
 • Konzumiranje previše crvenog mesa i nedovoljno zelenog povrća, voća ili mlečnih proizvoda
 • Alkohol
 • Porodična istorija
 • Veća je verovatnoća da ćete dobiti fibroide ako ih je vaša mama ili sestra imala.

DIJAGNOSTIKA MIOMA

Dijagnoza fibroida materice:

Vaš lekar može posumnjati da imate fibroide materice samo zbog osećaja materice tokom rutinskog pregleda karlice. Ako je oblik vaše materice nepravilan ili neobično velik, oni mogu naručiti dodatne testove, kao što su:

 • Ultrazvuk. Ultrazvučno dokazivanje postajanja mioma. U ultrazvučnoj dijagnsotici često se koristi i color doppler radi dodatne preciznosti strukture mioma.  Ultrazvuk se sprovodi transvaginalno da bi se dobila preciznija slika strukture tkiva unutar materice.
 • Laboratorijski testovi. Vaš lekar će možda želeti da uradite testove krvi kako biste otkrili zašto imate fibroide. Vaša kompletna krvna slika (KKS) može im pomoći u dijagnostici mioma neinvazivnim metodama informacijom da li imate anemiju (nizak nivo crvenih krvnih zrnaca) ili druge poremećaje krvarenja.
 • Magnetna rezonanca (MRI). Ako je vašem lekaru potrebno više informacija nakon ultrazvuka, možda ćete imati i MRI. MRI pokazuju detaljnije slike fibroida i mogu pomoći lekarima da odluče o najboljem tretmanu. Vaš lekar može takođe predložiti MRI ako imate veliku matericu ili ste blizu menopauze.
 • Histerosonografija HSSG. U ovom vrsti analize vrši se kontrasna ultrazvučna dijagnostika fiziološkim rastvorom kao sredstvom kontrastne slike kojim akad se ispune materica, jajoodi i jajnici, lekar ima uvid u materičnu šupljinu njene konture zida i sve pridružene organe materice u maloj karlici. Ovo pomaže ginekologu da stekne uvid u  fibroide koji rastu u unutar zida materice (submukozni fibroidi) i na sluznici materice. 
 • Histerosalpingografija. HyCoSy – Ako vaš lekar treba da vidi da li su vam jajovodi blokirani, možda će predložiti histerosalpingografiju. Vaš lekar koristi kontrastni gel da dobije izuzetno preciznu sliku vaše materice, strukture njene služnice i zida,  i jajovode.
 • Histeroskopija. Vaš lekar ubacuje mali teleskop sa svetlom pričvršćenim u grlić materice. Zatim, nakon ubrizgavanja fiziološkog rastvora i proširenja šupljine materice, mogu da pogledaju zidove vaše materice i otvor jajovoda.

LEČENJE MIOMA UNUTAR MALE KARLICE

Postoji mnogo načina za lečenje fibroida. Lečenje koje najbolje funkcioniše za vas zavisiće od toga da li imate simptome, želite da zatrudnite, vaše godine i gde se nalaze vaši fibroidi.

Pažljivo praćenje. Ako imate samo blage simptome – ili ih nemate – vaš lekar može predložiti da jednostavno sačekate i vidite. Fibroidi nisu kancerogeni i rastu sporo ili uopšte ne rastu. Takođe se mogu smanjiti ili nestati nakon menopauze.

Lekovi. Lekovi za fibroide leče vaše simptome. Fibroidi neće nestati, ali se mogu smanjiti uz pomoć nekih lekova. Oni takođe mogu pomoći kod simptoma kao što su bol i krvarenje.

Oralna kontrola rađanja može smanjiti krvarenje. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su ibuprofen ili acetaminofen mogu pomoći u ublažavanju bolova. Vitamini i suplementi gvožđa mogu pomoći sa energijom ako jako krvarite i kao rezultat toga imate anemiju.

Lekovi na bazi estrogena i progesterona koji utiču na krvarenja izazvana fibroidnim promenama i miomima u metrici.  

Agonisti gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH) koji vas dovode u privremenu menopauzu blokiranjem estrogena i progesterona. Ovo može smanjiti vaše fibroide. Vaš lekar može izabrati ovu opciju pre operacije.

Intrauterini uređaj koji oslobađa progestin (IUD) umetnut u vašu matericu može pomoći u kontroli teškog krvarenja. Takođe sprečava trudnoću.

Traneksamska kiselina (Ciklokapron, Listeda) je lek koji ne uključuje hormone. Uzimate ga u danima kada jako krvarite da biste usporili protok.

Hirurgija. Ako imate umerene ili teške simptome, možda će vam trebati operacija za olakšanje. Opcije uključuju:

TRETMAN I UKLANJANJE MIOMA UNUTAR MALE KARLICE

Načini uklanja mioma iz materice i organa male karlice su mnogobrojni u zavisnosti od položaja, vsrte, veličine i lokacije meioma. 

Miomektomija. Je intervencija uklanjanja mioma sa ciljem čuvanja i ostavljanja što veče površine zdravog tkiva oko mioma. .Ova vrsta intervencije izuzetno je važna za žene kod kojih su dijagnostikovani miomi a imaju u planu trudnoću.  Načini izvođenja su različiti ali se najčešče sprovodi kkroz savremenu histereskopsku miomektomiju. U zavisnosti od vrste, lokalizacije i veličine mioma, lekar će se možda odlučiti za klasičan operativni zahvat iklanjanja-  laparoskopijom. 

Ablacija endometrijuma Intervencija se sprovodi upotrebom specijalnog histeroskopa – resektoskopom. Pomoću ove metode  moguće je videti unutrašnjost materične duplje, a na samom kraju instrumenta je omčica koja sprovodi visoko frekventnu električnu energiju kojom se spaljuje ili preseca tkivo. Takođe, intervenciju je moguće izvesti pomoću balon katetera, koji se ubacuje u materičnu duplju, naduvava pomuću zagrejane vode,a toplota spaljuje endometrijum.  

Embolizacija mioma materice (UFE) ili embolizacija uteralnih arterija (UAE). U ovoj proceduri, lekar blokira protok krvi do vaših fibroida umetanjem gela ili plastičnih čestica u obližnje krvne sudove. Zbog toga se fibroidi smanjuju.

Histerektomija. Ova operacija potpuno uklanja vašu matericu. Ovo je jedini način da se fibroidi u potpunosti izleče. Ova mogućnost predstavlja veći operativni zahvat, ali vaš lekar ima opcije kako da to uradi, uključujući klasičnu operaciju ili  laparoskopiju.

Prevencija fibroida materice

Fibroidi se ne mogu sprečiti, ali postoje neka istraživanja koja sugerišu da određene životne navike mogu smanjiti vaše šanse.

Jedna studija je pokazala da dijete sa visokim sadržajem šećera može biti povezano sa većim rizikom kod nekih žena. Druga studija je pokazala da jedenje svežeg voća i povrća krstaša kao što su rukola, brokoli, kupus, karfiol, zelje i repa može smanjiti vaše šanse. Cruciferno povrće je bogato beta-karotenom, folatom, vitaminima C, E i K i drugim mineralima. Takođe su puni vlakana.

Redovno vežbanje takođe može smanjiti šanse za pojavu fibroida materice.

Najnovije vesti

OOO
Rejuvenacija vagine
REJUVENACIJA...
Endometriosis_G_1279332388-scaled
ENDOMETRIOZA
ENDOMETRIOZA...
polipi-na-materici-uklanjanje
Endometrijalni polipi
POLIPI...
126610867-the-concept-of-care-and-support-the-health-of-the-uterus-
Uzroci bola u maloj karlici
BOL...
6555ca0dbf6078d4cfdd
Trudnoća i more
TRUDNOĆA...
trudnoca-nedelja-14-copy
Trudnoća po nedeljama - 1 do 4. nedelje trudnoće
TRUDNOĆA...
HERO 1
Miomi u materici
MIOMI...
muski-sterilitet-uzroci-i-resnja
Alarm: Beba ne dolazi? Problemi sa začećem
ALARM...
images
Insulinska rezistencija
infertility-feature
Psihološke nedoumice steriliteta

VAŽNI SAVETI

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Accordion Content
Facebook
Twitter
LinkedIn

CENOVNIK DMEDICA

CENOVNIK ZA LEKARSKU ORDINACIJU ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO DMEDICA je u izradi. 

Molimo Vas da nas, u međuvremenu, kontaktirate na:

Telefone:

 • +381 69 423 2 081
 • +381 11 4232081

ili napišete email upit za cene traženih usluga na ordinacija@dmedica.rs 

HVALA VAM NA POVERENJU!

DMEDICA U NAJBOLJOJ SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA!

ZAKAŽITE PREGLED

BRZI LINKOVI

CENOVNIK DMEDICA

CENOVNIK ZA LEKARSKU ORDINACIJU ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO DMEDICA je u izradi. 

Molimo Vas da nas, u međuvremenu, kontaktirate na telefone:

 • +381 69 423 2 081
 • +381 11 4232081

ili napišete email upit za cene traženih usluga na ordinacija@dmedica.rs 

HVALA VAM NA POVERENJU!

DMEDICA U NAJBOLJOJ SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA!