KONTAKT: +381 69 423 2 081 |

Dr Dimitrijević | FIT TRUDNICA | NOVOSTI

POLICISTIČNI JAJNICI

Sindrom policističnih jajnika danas se smatra multisdisciplinarnim zdravstvenim problemom i obuhvata istraživanje iz oblasti šire endokrinologije i balansa lučenja žlezda i izvan reproduktivnog opusa, posledice endokrinih sindroma na opšti balans hormona, insulina i kardio-vaskularnog sistema.  

POLICISTI;NI JAJNICI

Sindrom policističnih jajnika danas se smatra multisdisciplinarnim zdravstvenim problemom i obuhvata istraživanje iz oblasti šire endokrinologije i balansa lučenja žlezda i izvan reproduktivnog opusa, posledice endokrinih sindroma na opšti balans hormona, insulina i kardio-vaskularnog sistema.  

PCOS sada je prepoznat kao metabolički sindrom koji može uključivati hiperinsulinemiju, hiperlipidemiju, dijabetes melitus i moguće srčane bolesti,

Self-drawing of a female uterus in one line on a white back. Concept of female health, reproductive system, menstruation. 4k animation of woman's anatomy and internal organs for whiteboard.

ŠTA JE SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

INTERESOVANjE ZA SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCOS) poraslo je nedavno sa spoznajom da ovaj sindrom uključuje mnogo više od reproduktivnog sistema. U početku nazvan Stein-Leventhal sindrom po svojim istraživačima u 1930-ih, PCOS je sada prepoznat kao metabolički sindrom koji može uključivati hiperinsulinemiju, hiperlipidemiju, dijabetes melitus i moguće srčane bolesti, kao i konvencionalnije priznato povećanje u nivoima androgena, kozmetički problemi, anovulacija, neplodnost, rak endometrijuma i gojaznost. policističnih jajnika (PCOS) je stanje u kojem jajnici proizvode abnormalnu količinu androgena, muških polnih hormona koji su obično prisutni kod žena u malim količinama. Naziv sindrom policističnih jajnika opisuje brojne male ciste (kesice ispunjene tečnošću) koje se formiraju u jajnicima. Međutim, neke žene sa ovim poremećajem nemaju ciste, dok neke žene bez poremećaja razvijaju ciste.

Ovulacija se javlja kada se zrelo jaje oslobodi iz jajnika. Ovo se dešava da bi se mogla oploditi muškom spermom. Ako jajna ćelija nije oplođena, ona se šalje van tela tokom menstruacije.

U nekim slučajevima, žena ne proizvodi dovoljno hormona potrebnih za ovulaciju. Kada ovulacija ne dođe, jajnici mogu razviti mnogo malih cista. Ove ciste stvaraju hormone zvane androgeni. Žene sa PCOS često imaju visok nivo androgena. Ovo može izazvati više problema sa ženskim menstrualnim ciklusom. I može izazvati mnoge simptome PCOS-a.

Lečenje PCOS-a se često sprovodi lekovima. Ovo ne može izlečiti PCOS, ali pomaže u smanjenju simptoma i sprečavanju nekih zdravstvenih problema.

DIJAGNOSTIČKi kriterijumi

Dijagnostički kriterijumi za PCOS su kontroverzni ali se dijagnoza uglavnom zasniva na peripubertetskom početku menstrualni problemi sa kliničkim ili biohemijskim hiperandrogenizmom. Prisustvo policističnih jajnika na ultrazvuku ispitivanje je posebno kontroverzno kao kriterijum.
Policistične jajnike karakterišu periferne ciste (10 ili više) veličine manje od 10 mm u uvećanom jajniku sa značajno povećanom i  naglašenom stromom. Međutim, ultrazvučne karakteristike su subjektivne. Policistični jajnici se takođe nalaze kod žena bez dokaza o menstruacionoj disfunkciji ili hiperandrogenizmu. Kako policistični jajnici nastaju usled nepotpunog razvoja folikula ili neuspeha ovulacije, mogu se javiti i u ranoj i srednjoj adolescenciji,
i kod žena sa bulimijom, oporavkom od anoreksije nervoze, stanja povećane proizvodnje androgena nadbubrežne žlezde i hiperprolaktinemija. 

1: Kriterijumi za sindrom policističnih jajnika i srodni poremećaji:

Sindrom policističnih ovarijuma
■Prisustvo menstrualnih abnormalnosti i anovulacije
■Prisustvo kliničke i/ili biohemijske hiperandrogenemije
■Odsustvo hiperprolaktinemije ili bolesti štitne žlezde
■Odsustvo kongenitalne hiperplazije nadbubrežne žlezde sa kasnim početkom
■Odsustvo Kušingovog sindroma

Policistični jajnici
■Prisustvo policističnih jajnika na ultrazvučnom pregledu
■Odsustvo menstrualnih ili kozmetičkih (fizioloških oznaka zrelosti kod žena) 
■Odsustvo biohemijske hiperandrogenemije

Idiopatski hirzutizam
■Prisustvo viška rasta dlake
■Odsustvo biohemijske hiperandrogenemije

Predloženi kriterijumi 
Sindrom policističnih jajnika se dijagnostikuje ako postoje bilo koja dva od ovih navedenih:
■Prisustvo policističnih jajnika na ultrazvučnom pregledu
■Klinički ili biohemijski hiperandrogenizam
■ Menstrualna disfunkcija sa anovulacijom

MANIFESTACIJE I SIMPTOMI POLICISTIČNIH JAJNIKA

Simptomi i znaci sindroma policističnih jajnika

Simptomi i manifestacije mogu biti mnogobrojni u zavisnosti od širine sistema i kvantiteta poremećaja u različitim fiziloškim sistemima kod žena ali ovde je skup statistički najčešćih simptoma i manifestacija: 

 • Poteškoće sa ostajanjem u drugom stanju, usled izostanka ovulacije
 • ultrazvučna pojava karakteristične slike policističnih jajnika. Klasična slika ovog sindroma je manifestuje kao niz “perlica” duž jajnika na ultrazvuku. Ove “perlice” se nazivaju još i preantralni folikuli. Za razliku od njih, antralni folikuli predstavljaju ranu fazu sazrevanja jajne ćelije. Kod žena sa PCOS, folikuli prestaju da se razvijaju u preantralnoj fazi. Kao posledica toga, ove žene retko imaju ovulaciju. Često imaju i neredovne ili uopšte nemaju cikluse.
 • izostanak menstruacije (amenoreja)ili neredovne menstruacije (oligomenoreja)
 • povišen nivo androgenih hormona (muških hormona)
 • gojaznost i  prisustvo masnih naslaga naročito u predelu stomaka
 • predijabetes ili dijabetes
 • visoke vrednosti lipida u krvi (holesterol i trigliceridi)
 • Visoke vrednosti Antimilerijalnog hormona AMH– iako ne predstavlja standardnu analizu koja se radi u cilju dijagnostike PCOS, naučno je dokazano da su visoke vrednosti ovog hormona karakteristične za policistične jajnike.

PRISTUP LeČENJU PCOS

Lečenje policističnih jajnika, najviše u centar stavlja individualnost i želje pacijentkinje vezane za ostvarivanje trudnoće. Fokus može da bude na:

 • promeni životnih navika- Vaš ginekolog može da predloži regulisanje telesne težine uz pomoć niskokalorjske dijete i umerenog vežbanja. Čak i mala promena u težini, kao što je smanjenje telesne mase za svega 5% može značajno da poboljša zdravstveno stanje.
 • regulisanje menstrualnog ciklusa- u cilju regulisanja menstrualnog ciklusa, lekar može da preporuči kontraceptivne pilule (koje će smanjiti nivo muških polnih hormona) ili progestinsku terapiju.
 • postizanje ovulacije – u cilju postizanja ovulacije najčešće se koristi hormonska terapija

 

 

Sindom policističnij jajnika smtra se složenim sindorom jer obuhvata više simpotoma zapravo medicinskih uzroka u istom momentu. Policistični jajnici su stanje u kome jajnici stvaraju neobično visok nivo androgena (muških polnih hormona) što utiče u potpunosti remeti ili čak zasutavlja  ovulaciju. Dobra vest je da sa adekvatnom terapijom može doći do ostvarivanja trudnoće.Dobrom dijagnostikom bezo uočavamo postojanje PCOS i pristupamo sistemski prema jasnoj dijagnostičkoj slici i iskustvu lekara DMEDICA.

Najnovije vesti

OOO
Rejuvenacija vagine
REJUVENACIJA...
Endometriosis_G_1279332388-scaled
ENDOMETRIOZA
ENDOMETRIOZA...
polipi-na-materici-uklanjanje
Endometrijalni polipi
POLIPI...
126610867-the-concept-of-care-and-support-the-health-of-the-uterus-
Uzroci bola u maloj karlici
BOL...
6555ca0dbf6078d4cfdd
Trudnoća i more
TRUDNOĆA...
trudnoca-nedelja-14-copy
Trudnoća po nedeljama - 1 do 4. nedelje trudnoće
TRUDNOĆA...
HERO 1
Miomi u materici
MIOMI...
muski-sterilitet-uzroci-i-resnja
Alarm: Beba ne dolazi? Problemi sa začećem
ALARM...
images
Insulinska rezistencija
infertility-feature
Psihološke nedoumice steriliteta

VAŽNI SAVETI

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Accordion Content
Facebook
Twitter
LinkedIn

CENOVNIK DMEDICA

CENOVNIK ZA LEKARSKU ORDINACIJU ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO DMEDICA je u izradi. 

Molimo Vas da nas, u međuvremenu, kontaktirate na:

Telefone:

 • +381 69 423 2 081
 • +381 11 4232081

ili napišete email upit za cene traženih usluga na ordinacija@dmedica.rs 

HVALA VAM NA POVERENJU!

DMEDICA U NAJBOLJOJ SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA!

ZAKAŽITE PREGLED

BRZI LINKOVI

CENOVNIK DMEDICA

CENOVNIK ZA LEKARSKU ORDINACIJU ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO DMEDICA je u izradi. 

Molimo Vas da nas, u međuvremenu, kontaktirate na telefone:

 • +381 69 423 2 081
 • +381 11 4232081

ili napišete email upit za cene traženih usluga na ordinacija@dmedica.rs 

HVALA VAM NA POVERENJU!

DMEDICA U NAJBOLJOJ SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA!